3 (ofte oversete) fordele ved at have en professionel bestyrelse

Af Lars Hovgaard, rådgiver i forretningsudvikling, salgsmodning og virksomhedssalg

Jeg ved det godt. Jeg virker som en grå herre i mørkt jakkesæt og gammeldags holdninger, når jeg siger det her:

Husk nu at sætte en god bestyrelse, virksomhedsejer!

Men vi bliver nødt til at tale om det, for manglen på forståelse for den professionelle bestyrelses værdi undrer mig. Så hæng på, mens den grå senior taler - her er 3 (ofte oversete) fordele ved godt sammensatte bestyrelser:

1.📈 Bidrag:

Mange har en opfattelse af, at bestyrelsesmøder handler om at ejer står skoleret for bestyrelsen og tørt afrapporterer status og resultater. Naturligvis skal den slags rundes, men nerven findes i den øvrige tid - der hvor bestyrelsen bidrager. Her deler de deres unikke viden inden for fx AI, strategi, cyber crime, generationsskifter, makroøkonomisk viden, you name it. En skatkiste af viden, hvis du spørger mig.

2. 📈 Videnssikring:

Man sikrer afgørende viden henover et ejerskifte. Mange poster bliver udskiftet, når en virksomhed skifter ejer - og kritisk viden om tidligere fejltagelser og succeser kan være i fare for at forsvinde. En professionel bestyrelse kan således fungere som støtte for den nye generation efter overtagelsen. At have en professionel bestyrelse er også at sende et signal til kommende ejere om, at den slags viden bliver i virksomheden.

3. 📈 Ambassadørskab:

Bestyrelsesmedlemmerne er hver især ambassadører for virksomheden. Dels taler de godt om den, hvor de kan (så jo mere forskellige i baggrunde, de er, jo brede kommer ordet om virksomhed ud), dels har de ørerne slået ud og øjnene på stilke for alle forhold, de støder på i deres hverdag, der kan gavne virksomheden.

*

Det kan være fristende at lade familiemedlemmer tage bestyrelsesposterne. Og familiemedlemmer kan sagtens være fagligt dygtige, men forstå mig ret: En professionel, fagligt mangfoldig og erfaringsmæssigt divers bestyrelse sikrer input og energi til en virksomheds drift, som ikke fås tilsvarende andre steder.

(Vid også - og gør langtfra alle - at bestyrelsesmedlemmer ifølge selskabsloven kan drages til ansvar og hæfte i tilfælde af konkurs, hvis de har sovet i timen.)

Så: Er jeres bestyrelse egentlig i topform?

Vh Lars, rådgiver i forretningsudvikling, strategi og salgsmodning

Forrige
Forrige

SMV’er med udsyn: Her er rådgiverens lynguide til eksport

Næste
Næste

5 genveje til det gode salg af en mindre virksomhed